Asettautuminen

International House Rauman tarjoamat asettautumispalvelut ovat suunnattu kaikille Raumalle muuttoa suunnitteleville tai täällä jo asuville, tulosyystä huolimatta. Voit tutustua aiheeseen lisää verkkosivuillamme tai varata ajan maksuttomalle tapaamiselle, jossa International House Rauman (Int. House Rauma) työntekijä kartoittaa tilanteesi henkilökohtaisesti.  

Int. House Rauma tarjoaa tukea asettautumiseen, alkutaipaleesta alkaen. Saat meiltä tietoa elämisestä, työskentelystä, opiskelusta sekä vapaa-ajan mahdollisuuksista Raumalla. Meiltä saat myös ohjeita ja neuvoja siitä mitä sinun olisi hyvä huomioida ennen muuttoa ja heti sen jälkeen. 

On paljon asioita, jotka sinun on hyvä tietää jo etukäteen, kun suunnittelet muuttoasi. Tälle muistilistalle on koottu niistä tärkeimmät. Täältä pääset kurkistamaan mitä Raumalla olisi sinulle tarjottavana, silloin viimeistään vakuutut siitä, että kotisi on täällä -Feels like home.

Oleskelulupa-asiat

Oletko vasta harkitsemassa muuttoa Suomeen? Tiesitkö että voit tulla tänne töihin, opiskelemaan, perheenjäsenen luokse tai perustaaksesi yrityksen. Oleskeluusi liittyvistä asioista löydät runsaasti tietoa alla olevista linkeistä. Voit aina olla myös yhteydessä International House Raumaan ja saada ohjausta sekä neuvontaa oleskelulupa-asioidesi hoitamisessa. Muistathan kuitenkin, että me emme tee oleskelulupa päätöksiä.

Suomen kielen opiskelu

Suomessa on kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi. Valtaosa väestöstä puhuu äidinkielenään suomea ja ruotsinkielen käyttö on painottunut suuriin kaupunkeihin sekä rannikolle.

Suosittelemme lämpimästi, että opettelet suomea tai ruotsia, vaikka et aikoisikaan jäädä loppu elämäksesi Suomeen. Suomalaisilla on melko hyvä englannin kielen taito, mutta monella työpaikalla puhutaan yhä suomea. Kun opit kieltä, sinun on helpompi asioida viranomaisten kanssa, hoitaa asioitasi, työllistyä ja sopeutua Suomeen.

Aikuisten suomen kielen koulutusta järjestävät esimerkiksi kansalaisopistot ja TE-palvelut.